O Rumunskom jeziku

 

 

Rumunski jezik (rum. română, limba română je istočnoromanski jezik koji se govori u Rumuniji i Moldaviji. Pored latinskog, iz kojeg je prevashodno nastao, na rumunski jezik su uticali i brojni drugi jezici (dački, mađarski, ukrajinski, grčki, srpski, bugarski, makedonski, ruski, nemački, i trački). Dakle rumunski jezik je nastao iz latinskog i dačkog uz uticaj mnogih jezika među kojima je najči uticaj crkvenoslovenskog, tako da se još od srednjeg veka na teritorijama Transilvanije, Vlaške i Moldavije formirao jedan jezik (sa manjim lokalnim razlikama) koji je imao razne denominacije (vlaški, moldavski, rumanski), latinsku osnovu i ćirilično pismo.

 

Дијалекти румунског језика су варијатети румунског језика. Дијалекти су подијељени на два типа, сјеверни и јужни, али даље подјеле су мање јасне, тако да број дијалеката варира између два и двадесет. У најновијим радовима најзаступљенија је подјела на три јасна дијалекта која одговарају областима Влашке, Молдавије и Баната, и додатну групу варијатета који покривају Трансилванију, два дијалекта која се јасно разликују, у Кришани и Марамурешу, шта је укупно пет дијалеката.

 

Главни критеријум који се користи приликом класификације су фонетске карактеристике. Мању важност имају морфолошке, синтексне и лексичке појединости, јер су сувише мале да би правиле јасне разлике.

Сви дијалекти румунског језика су донекле међусобно разумљиви.

Класификација


 

Разни аутори, с обзиром на различите критеријуме класификације, направили су различите класификације и подијелили су језик на два до пет дијалеката, а некад чак и двадесет:

 • 2 дијалекта: влашки и молдавски;
 • 3 дијалекта: влашки, молдавски и банатски;
 • 4 дијалекта: влашки, молдавски, банатски и кришански;
 • 4 дијалекта: влашки, молдавски, банатско-хунедоарски и сјевернотрансилванијски;
 • 5 дијалеката:

Већина савремених класификација дијели румунске дијалекте у двије врсте, јужне и сјеверне, из чега слиједи:

 • Сјеверни тип има само једног члана:
  • Влашки дијалект, говори се у јужном дијелу Румуније, у историјским областима Мунтенија, Олтенија, Добруџа (јужни дио), али се такође простире и у јужном дијелу Трансилваније. Ортоеопија као и други аспекти стандардног румунског су у великој мјерни засновани на овом дијалекту.
 • Јужни тип садржи неколико дијалеката:
  • Молдавски дијалект, говори се у историјској области Молдавија, сада подијељена између Румуније, Републике Молдавије и Украјине (Буковина и Бесарабија), као и у сјеверној Добруџи:
  • Банатски дијалект, говори се у историјској области Банат, укључујући дијелове Србије;
  • Група трансилванијских варијатета, међу којима се често разликују два или три варијатета, кришански, марамурешки и понекад оашки дијалект.[13] Ова подјела, међутим, теже је одређена него за друге дијалекте, јер су трансилванијски варијатети много прецизније подијељени и показују особине које доказују да су прелазни варијатети сусједних дијалеката.
  • Румунија (рум. România) држава је у југоисточној, делимично у средњој Европи. На истоку излази на Црно море, а граничи се на југу са Бугарском, на југозападу са Србијом, на северозападу са Мађарском, на северу са Украјином и на североистоку са Молдавијом. Површина Румуније износи 238.391 км². По површини она је 78. држава у свету. Према попису из 2011. године Румунија је имала 19.599.506 становника. Главни и највећи град Румуније је Букурешт, а остали већи градови су Брашов, Темишвар, Клуж-Напока, Констанца, Крајова и Јаши.
  • Модерна Румунија је настала као персонална унија уједињењем кнежевина Молдавије и Влашке за време кнеза Александра Јоан Кузе 1859. После Берлинског конгреса 1878. добила је независност од Османског царства. После Првог светског ратаТрансилванија, Буковина и Бесарабија су се ујединиле са Румунијом. После Другог светског рата, делове Румуније (што грубо одговарају данашњој Републици Молдавији) је окупирао Совјетски Савез, а Румунија је постала социјалистичка република и чланица Варшавског пакта. После револуције 1989. Румунија је постала парламентарна република.
  • Румунија је члан НАТО савеза и Европске уније.

 

 

Stalni sudski tumač za rumunski jezik od 1995. godine.

 

Reference
Objavljeni prevodi
Prevodjenje sa drugih jezika
O Rumunskom jeziku